Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale.

Mai mult, profilaxia previne si evolutia acestor afectiuni odata ce ele au aparut.

Roluri :

  • prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
  • prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor

Principalele metode de profilaxie:

  • Igiena orală – Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masa, astfel dacă nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar. O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat și corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apelor de gură.
  • Controlul periodic regulat – Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele inițiale. Ca regulă generală, cu cât o afecțiune este descoperită mai precoce, cu atât este mai ușor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel puțin de 2 ori pe an și chiar mai des dacă situația clinică o cere.
  • Detartrajul – Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului și plăcii dentare, folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentară și tartrul sunt principalii factori cauzatori al gingivitei și cariei dentare. Este important să se îndepărteze atât tartrul supragingival cât și cel subgingival.
  • Periajul profesional – Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare ce a mai rămas după detartraj, precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților.
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor – Această metodă preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor, prevenind astfel, apariția cariilor. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor și fosetelor, acționând precum o barieră de protecție. Sigilarea se adresează atât adulților, dar mai ales copiilor.
  • Fluorizarea – Fluorul este un mineral ce întărește zmalțul și previne apariția cariilor.

Poți contacta cabinetul nostru stomatologic la telefon 0726.024.373 în intervalul Luni – Vineri 13:00 – 20:00, prin email la contact@daffdent.ro sau completând Formularul de Contact.